WYCIECZKA NA LITWĘ: Wilno- Litwa


Opis:
Kraj, do którego Polacy wyruszają głównie z powodów sentymentalnych, by zobaczyć jego obecną stolicę, a zarazem jedno z najważniejszych niegdyś polskich miast - Wilno. Oprócz typowego programu zwiedzania kraj oferuje wiele ciekawych możliwości spędzenia czasu. Można pływać kajakami i żeglować po licznych jeziorach; spędzić czas nad Morzem Bałtyckim, odwiedzając słynny port Kłajpedę czy modny dawniej i dziś kurort Połągę, oderwać się od codziennego pędu życia pośród dzikiej i surowej przyrody Mierzei Kurońskiej czy oddać sie działaniu wyjątkowego mikroklimatu, leżacych zaledwie 60 km od granicy z Polską Druskiennik.



Kraje: Litwa,
Transport: dojazd własny
Ilość dni: 1
Dopłata do jedynki:

Program wycieczki:
Dzień 1

Sposób dojazdu: autokarem Warszawa – Wilno to tylko 500 km drogi, samolotem Warszawa-Wilno

Sugerowana liczba dni: w zależności od miejsca wyjazdu min. 2-3 dni

Najlepszy czas na odwiedziny: od kwietnia do października, ale zimą, zwłaszcza mroźną, można tutaj ciekawie spędzić czas

Atrakcje:
zwiedzanie Wilna na różne sposoby:
- z rzeki podczas rejsu statkiem po Wilejce
- z powietrza, unosząc się nad miastem w balonach,
- dla energicznych z duża dawką ruchu na segwayach,
- na sposób towarzyski – przy piwie w ruchomym barze

wycieczka do Trok
- rejs stakiem po jeziorze Galwe z degustacją dań kuchni litewskiej i karaimskiej
- latem żeglowanie, zimą szusowanie na bojerach
- malowniczy choć odbudowany od podstaw zamek Witolda

Druskienniki
- największy w Europie wschodniej park wodny i całoroczny stok narciarski z prawdziwym śniegiem
- Park Grutas – uważane za jedno z najbardziej ekscentrycznych muzeów świata - muzeum socjalizmu pod otwartym niebem z socrealistycznymi pomnikami i zakładową stołówka, serwująca specjały z "Karty dań radzieckich"

Propozycje dla smakoszy
podróż kulinarna, biesiady z degustacją znanych nam dań w wydaniu oryginalnym: cepeliny, czyli polskie kartacze (pyzy z mięsem); chłodnik litewski, czyli barszcz czerwony z siadłym mlekiem, serwowany z koperkiem, ziemniakami i jajkiem; kołduny (małe pierożki z mięsem) w rosole; kibiny – popularne w Trokach specjały kuchni karaimskiej, czyli wypieki z kruchego ciasta nadzianego mięsem (coś jak nasze kapuśniaki) podawane z barszczem, a na nadmiar wszelkiego jadła degustacja słynnej nalewki na ziołach "Trzy dziewiątki"

Propozycje na zimę i przedwiośnie
zimą dzikie, słabo zaludnione tereny zapraszają na niezapomniane kuligi i kąpiel w popularnej tutaj ruskiej bani, z możliwością noclegu w zamku w Narwiliszkach i dodatkową tutejszą atrakcją - odwiedzinami zamkowych duchów czy w nowoczesnym SPA z basenem i relaksacyjnymi masażami w marcu Kaziuki Wileńskie – targ z rękodziełami sztuki ludowej, festynami i zabawą w przededniu wiosny
cały rok odpoczynek na łonie natury i w SPA– ruska bania, zabiegi relaksacyjne w pięknych obiektach hotelowych Druskiennikach, Trok i innych miejscowości



Cena zawiera:


Cena nie zawiera:


Inne:























































Biuro Turystyczne
"Bezkresy"
tel: 022 826 05 90
tel/fax: 022 826 52 68
bezkresy@bezkresy.pl
Rynek Starego Miasta 25/2
00-272 Warszawa
Jesteśmy członkiem WIT oraz ITRP

Biuro Turystyczne Bezkresy

Wycieczki do Lwowa

Wycieczki na Ukrainę

Wycieczki do Wilna

(c) 2011 Biuro Turystyczne BEZKRESY | wykonanie AGMK.net & WOWstudio